Een calamiteit schuilt in een klein hoekje. Zo ook een calamiteit waarbij je moet gaan evacueren. Uiteraard hoop je als bedrijf of BHV’er dat dit nooit gebeurt, maar toch is het erg belangrijk om je voor te bereiden op een evacuatie. Een BHV’er leert tijdens een BHV cursus al de basisvaardigheden voor een evacuatie. Om extra voorbereid te zijn, hebben wij hieronder 8 tips voor tijdens een evacuatie opgesteld, die je echt moet onthouden.
8 tips voor een evacuatie of ontruiming
Uw Bedrijfshulpverlening heeft hieronder 8 tips opgesteld, die voortkomen uit ervaringen. Wanneer je deze 8 tips meeneemt tijdens een echte evacuatie, beperk je de schade zoveel mogelijk.
Onderzoek waar de calamiteit zich bevindt
Wanneer zich een calamiteit voordoet, beoordeel je al allereerst de calamiteit. Je kijkt waar de calamiteit zich bevindt en wat deze inhoudt. Dit is belangrijke informatie voor de hulpdiensten en zo kan jij als BHV’er bepalen via welke uitgang je iedereen evacueert.
Alarm slaan
Hoe logisch het ook klinkt, toch wordt regelmatig vergeten alarm te slaan wanneer dit nodig is. Licht zo snel mogelijk andere BHV’ers, de aanwezigen en de hulpdiensten in wanneer zich een calamiteit voordoet.
Uitgangen vrijhouden
Tijdens een evacuatie is het van groot belang dat zo snel mogelijk alle aanwezige naar buiten kunnen. Houd daarom altijd alle uitgangen en toegangswegen vrij zodat iedereen makkelijk naar buiten kan. Ook zorgt dit ervoor dat de hulpdiensten eenvoudig naar binnen/buiten kunnen om hun werkzaamheden uit te voeren.
Verlaat het gebouw zo veilig mogelijk
Zorg dat de aanwezigen zo snel en veilig mogelijk het gebouw verlaten. Verlaat het gebouw niet op de plek waar bijvoorbeeld de brand zich bevindt of waar veel rook is.
Controleer plekken zoals kantoorruimtes en toiletten
Controleer zelf of laat iemand plekken zoals toiletten en kantoorruimtes controleren of er mensen zijn achtergebleven.
Assisteer mindervaliden
Mindervaliden of niet-zelfredzame personen zijn vaak niet in staat om zichzelf op tijd naar te uitgang te verplaatsen. Wees daarom altijd op de hoogte wanneer dit soort personen zich bevinden binnen het pand en assisteer ze bij het verlaten van het gebouw. Liften vallen vaak uit bij een brand en daarom is het belangrijk dat je beschikt over middelen waarmee je mindervaliden eenvoudig kan verplaatsen. Denk aan een evacuatiematras of rolstoel.

Verzamel op de aangegeven verzamelplaats
Zorg dat alle aanwezigen zich buiten verzamelen op de afgesproken plek. Deze verzamelplaats is te herkennen aan het bord hiernaast. Zo kan je eenvoudig controleren of alle werknemers en aanwezigen zijn geëvacueerd.
Loop de BHV-checklist na
Heeft jouw organisatie een kloppende BHV-checklist? Dan is hier als het goed is een hoofdstuk evacuatie opgenomen. In dit hoofdstukken aan een x aantal punten die je als BHV’er langs kan lopen om te controleren of je alle punten goed hebt doorlopen. Nog geen BHV checklist? Download hem gratis via deze link.
Ontruimingsoefening op locatie
Bij Uw Bedrijfshulpverlening kunt u uw organisatie aanmelden voor een ontruimingsoefening. Onze cursusleiders zijn in staat om een ontruimingsoefening te organiseren die perfect aansluit op de risico’s binnen uw organisatie. Daarmee garanderen wij een professionele ontruimingsoefening. Tijdens een ontruimingsoefening kan je gelijk bovenstaande tips naar voren brengen. Meld je hier aan voor een ontruimingsoefening. Lees hier het advies hoe vaak je dit moet doen.