Uit cijfers van RIVM blijkt dat er per jaar 1,5 miljoen tekenbeten worden opgelopen. Tijdens de maanden juni en juli is er volgens Tekenradar.nl altijd een flinke stijging zichtbaar in het aantal tekenbeetmeldingen. Dit komt omdat teken dan actiever zijn in vergelijking met de andere maanden én mensen bevinden zich vaker in de natuur. Zo’n 15% van de Nederlanders is in de afgelopen 5 jaar geprikt door een teek. Wat doe je bij een tekenbeet? Hieronder leggen wij uit wat te doen bij een tekenbeet én hoe je dit zo goed mogelijk kan voorkomen.
Hoe voorkom je een tekenbeet
In de ene omgeving is het risico op een tekenbeet groter dan in de andere omgeving. Bevindt je je in een omgeving met een hoog risico. Let dan op de volgende punten:

- Draag kleding die jouw lichaam zo goed mogelijk bedekt
- Draag lichte kleding. Zo zullen teken sneller opvallen.
- Vermijd dicht begroeide plekken en hoog gras.
- Neem een tekenpincet en/of tekenverwijderaar mee.
- Controleer achteraf je lichaam goed. Let op plekken zoals in de nek, achter de oren, onder oksels, in knieholtes en liezen.
Hoe herken je een tekenbeet
Een tekenbeet is pijnloos, hierdoor merk je ze niet zo snel op. Na een beet ontstaat er op de huid vaak een rode vlek van ongeveer 1 tot 2 centimeter breed, deze verdwijnt vaak weer na 3 dagen. Zie foto.
Hoe verwijdert u een teek
- Pak de teek dicht bij de huid beet met een puntig pincet.
- Trek de teek voorzichtig en zonder te draaien uit je huid.
- Als de kop van de teek hafbreekt en in de huid achterblijft is dat niet erg. Het resterende stukje komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Het kan wel gaan ontsteken.
- Maak na het verwijderen van de teek het wondje schoon met een alcohol (70%) of povidonjood oplossing. Is dit niet mogelijk? Was dan goed met water én zeep.
- Let in de eerste 3 maanden na een tekenbeet goed op of u een vlek ontdekt:
- een rode of blauwrode vlek rond de tekenbeet (bij een lichte huidskleur) of
- een gelig of blauwige vlek rond de tekenbeet (bij een donkere huidskleur);
- zo’n vlek op een andere plek van uw lichaam.
- Neem contact op met uw huisarts als u zo’n vlek ziet.
Voorlichtingsvideo over tekenbeten
Bekijk onderstaande video van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor extra informatie over het gedrag van teken; hoe kan je ze voorkomen en hoe ze op personen afstappen.
Meer weten over eerste hulp verlenen?
Volg bij Uw Bedrijfshulpverlening een EHBO cursus en kom meer te weten over eerste hulp verlenen en het correct verwijderen van teken. Klik op onderstaande knop om je aan te melden of om meer informatie te krijgen.