Een vlam in de pan krijg je wanneer (kokend) hete olie of boter overkookt en in contact komt met de vlam onder de pan. Daarnaast kan een vlam in de pan ook ontstaan wanneer de olie een temperatuur van ongeveer 315° C bereikt. Hieronder leggen wij precies uit wat je wél moet doen en wat je niet moet doen wanneer de vlam letterlijk in de pan slaat.
Hoe ontstaat een vlam in de pan
Een vlam in de pan ontstaat doordat het vet of olie in de pan oververhit is geraakt. Deze oververhitting ontstaat doordat het vet of de in de pan boven de zelfontbrandingstemperatuur komt. Als het vet of de olie deze temperatuur bereikt, kan het heel snel in brand vliegen.
Wat moet je doen als de vlam in de pan slaat
Waar je normaliter met water een einde maakt aan een (beginnende) brand, is dat nu niet het geval. Sterker nog; je verergert de brand. Lees hieronder wat je wél moet doen.
Dek de pan af
Dek de pan goed af zodat er geen zuurstof meer bij kan komen. Vuur heeft zuurstof nodig om te blijven branden. Je kunt de pan afdekken met een deksel, een bakplaat of stevig dienblad. Houd deze als een schild voor je, zet eerst de onderzijde op de rand van de pan en duw de vlammen met de deksel terug. Als je tijd hebt bedek dan je handen of trek ovenhandschoenen aan.
Laat de pan staan
Laat de pan ten alle tijden staan. Wanneer je de pan gaat verplaatsen, loop je het risico dat de vloeistof over de rand klotst. Hierdoor loop je het risico op brandwonden en bestaat de kans dat de vlam weer oplaait.
Afkoelen
Als de pan is afgedekt en het vuur uitstaat, moet de pan eerst volledig afkoelen voordat je de deksel er weer af kunt halen. Anders neem je het risico dat het hete vet of de hete olie weer vlam vat door de nieuwe toestroom van zuurstof.

Welke brandblusser is geschikt?
Brandblussers klasse F zijn het meest geschikt om dit soort branden te blussen. Echter zijn deze in de meeste keukens niet aanwezig bedoeld. Vaak zijn deze alleen in professionele grote keukens te vinden. Deze blussers bevatten middelen die mengen met het vet en hier een onbrandbare substantie van maken. Zie hiernaast een afbeelding van de geschikte brandblusser.
Wat moet je NIET doen als de vlam in de pan slaat
Er zijn een aantal veelgemaakte fouten bij het blussen van een frituurbrand, waardoor het vuur zich juist uitbreidt in plaats van dat het vuur gedoofd wordt.
1. Blus een brand als deze nooit met water! Wanneer water in aanraking komt met hete olie of vet veroorzaakt dit een grote steekvlam wat tot grote schade kan leiden.
2. Verplaats een brandende frituurpan niet. De kans is groot dat u dan vet morst. Brandwonden en verplaatsing van de brand kan het gevolg zijn.
3. Gebruik geen blusdeken tenzij duidelijk is dat deze geschikt is. Een ongeschikt blusdeken kan ook vlam vatten namelijk.