Waar staat BHV voor en wat betekent het? BHV staat voor BedrijfsHulpVerlening en is een verplicht onderdeel voor iedere organisatie in Nederland. Het organiseren van bedrijfshulpverlening voor uw organisatie is in 1994 verplicht gesteld om zo te zorgen voor een veilige (werk)omgeving voor alle aanwezigen binnen en rondom de organisatie. Lees hier alles over in dit artikel en kom meer te weten over een bedrijfshulpverlener.
Betekenis BHV
De afkorting “BHV” staat dus voor BedrijfsHulpVerlening. Goede bedrijfshulpverlening binnen een organisatie betekent dat er voldoende werknemers beschikken over de juiste kennis en vaardigheden op het gebied van BHV. Dit houdt in dat zij ten alle tijden in staat om correcte (eerste) hulp te verlenen wanneer zich een calamiteit voordoet binnen of rondom de organisatie. De hulp die je verleend als bedrijfshulpverlener kan uiteenlopen van reanimatie tot aan ontruiming. In verband met een stijgende trend in het aantal arbeidsongevallen in Nederland, is het organiseren van BHV sinds vorige week verplicht.
BHV verplicht (Arbowet)
In 1994 vond er een verandering plaats binnen de Arbowet (Arbeidsomstandighedenwet). Deze verandering hield in dat sinds dat jaar ieder bedrijf met werknemers/bezoekers voldoende maatregelen moeten nemen op het gebied van BHV. Dit houdt onder andere in dat er voldoende werknemers in het bezit moeten zijn van een BHV diploma.
- In artikel 3 staat dat de werkgever zijn beleid zo moet maken dat de arbeidsomstandigheden zowel veilig als gezond zijn.
- In artikel 15 van de Arbowet staat wat de opleidingseisen voor een BHV’er binnen een organisatie en wat de taken van een BHV’er zijn.
Het organiseren van de bedrijfshulpverlening of het nemen van maatregelen, doe je door het opzetten van de BHV organisatie.
BHV organisatie
Een van de verantwoordelijkheden, die je hebt als werkgever/organisatie, is het inrichten van de BHV organisatie. Een goed en adequaat ingerichte BHV organisatie, die afgestemd is op de aanwezig veiligheidsrisico’s van de organisatie, is van groot belang bij een organisatie. Bij het inrichten van deze organisatie kijk je naar de RI&E. Hierin staan alle aanwezige risico’s binnen jouw bedrijf schriftelijk vastgelegd. Aan de hand van deze risico’s maak je een overzicht met alle taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden, die daarbij komen kijken. Bij het inrichten van de BHV organisatie koppel je deze taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden aan de Bedrijfshulpverlening rollen die er binnen jouw bedrijf zijn. Lees ook: BHV organisatie opzetten.
Wat doet een bedrijfshulpverlener?
Een bedrijfshulpverlener (BHV’er) is iemand die is opgeleid om bedrijfshulpverlening uit te voeren wanneer dit nodig is. Hij weet dan een noodsituatie te herkennen en weet hoe hij hier het effectiefst op moet reageren. Een bedrijfshulpverlener heeft een BHV cursus gevolgd en is zo op de hoogte van de laatste veranderingen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Voorbeelden van taken van een bedrijfshulpverlener zijn reanimeren, ontruimen en wat te doen bij verstikking. Lees al deze taken hieronder.
Taken van een bedrijfshulpverlener
Volgens de Arbowet zijn er drie onderdelen waar de bedrijfshulpverlener zich op richt. Deze staan hieronder nog eens uitgelegd.

- Verlenen van eerste hulp. Hierbij kun je denken aan het verbanden van het slachtoffer, het uitvoeren van een reanimatie of bijvoorbeeld hoe je een slachtoffer moet verplaatsen. Hierbij kun je denken aan het aanleggen van een verband, verplaatsen van een slachtoffer of reanimatie.
- Beperken of bestrijden van een beginnende brand. Een bedrijfshulpverlener weet precies hoe hij een brand kan herkennen en beperken.
- Alarmeren, organiseren en begeleiden van een ontruiming. Het kan voorkomen dat er bijvoorbeeld een brand uitbreekt binnen het pand. Wanneer alle werknemers en bezoekers uit het pand begeleid moeten worden, weet een bedrijfshulpverlener de verzamelplaats aan te wijzen.
BHV cursussen en opleidingen
Om in staat te blijven bovenstaande taken/vaardigheden voldoende uit te kunnen voeren, volgt de bedrijfshulpverlener een BHV cursus en volgt ieder jaar een herhalingscursus. Een BHV cursus bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte. Over een van de bovenstaande onderwerpen wordt eerst theorie gegeven en daarna wordt dit in de praktijk geoefend. Deze volgorde is bewezen de meest effectieve manier van leren. Het nabootsen van een ontruimingsoefening is ook iets wat veel bedrijven doen. Dit is niet verplicht, maar het advies is wel om dit regelmatig te doen om voorbereid te blijven, mocht een calamiteit zich voordoen.