Ja, BHV is een verplicht onderdeel voor iedere organisatie in Nederland. Al bij 1 werknemer is het, voor de werkgever, verplicht om BHV te regelen. Iedere werkgever heeft een algemene zorgplicht, in de zin dat hij moet zorgen voor de veiligheid én gezondheid van zijn werknemers. Bij kleinere organisaties is het ook toegestaan dat de werkgever zelf de BHV’er is. Wat hierover in de Arbowet geschreven staan en wanneer de BHV voldoende geregeld is, lees je in dit artikel.
De arbowet en bedrijfshulpverlening
In de arbowetgeving (Arbowet) in Nederland staat vastgelegd dat werknemers veilig én gezond moeten kunnen werken. In deze wetgeving staat verder uitgelegd hoe een organisatie/werkgever voor een veilige werkomgeving kan zorgen.
Dit staat in de Arbowet:
De werkgever zorgt voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemers inzake alle met de arbeid verbonden aspecten en voert daartoe een beleid dat is gericht op zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden, waarbij hij, gelet op de stand van de wetenschap en professionele dienstverlening, de volgende regelgeving in acht neemt:

- Artikel 3 van de Arbowet zegt dat de werkgever beleid moet maken dat is gericht op zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden. Meer informatie hierover in: artikel 3 lid 1 e.
- Artikel 15 van de Arbowet vermeldt dat de werkgever zich mag laten ondersteunen door deskundige bhv’ers. Hier staat ook beschreven wat de taken van de bhv’ers zijn en de verplichting tot opleiden van de bhv’ers binnen de organisatie. Zie ook artikel 15.
Hoeveel BHV’ers is verplicht?
Op deze vraag valt geen eenduidig antwoord te geven. Als we kijken naar wat de wet hierover (zie hierboven) zegt, zien we staan dat er altijd minimaal 1 BHV’er aanwezig moet zijn binnen de organisatie. De keuze, wat betreft het werkelijke aantal BHV’ers, ligt bij de werkgever. Dit is een belangrijke taak en dient uiterst serieus genomen te worden. Er zijn een aantal factoren die kunnen helpen bij het maken van een keuze hoeveel werknemers moeten worden opgeleid. Lees ze hier.
Is BHV verplicht voor zzp’ers?
Al bij 1 werknemer is BHV verplicht. Een zzp’er heeft (vaak) geen werknemers in dienst en is daarom niet verplicht om BHV te regelen. Wel is het voor iedere zzp’er in Nederland verplicht te zorgen voor zijn of haar eigen veiligheid. Dit zou nog wel kunnen betekenen dat je alsnog een BHV cursus volgt.
Let op; dit betekent ook dat je geen vakantiekrachten, stagiaires of andere bezoekers bij jou mag laten werken. Dan geldt mogelijk de Zorgplicht niet-werknemers.
Inspectie SZW
De inspectie SZW inspecteert (op grond van de Arbowet) of een organisatie/werkgever voldoet aan de wet- en regelgeving rondom BHV.
Mocht er een calamiteit of arbeidsongeval hebben plaatsgevonden, dan kunnen de inspectie SZW en de verzekeringsmaatschappij een onderzoek instellen. Als uit dit onderzoek blijkt dat de BHV-organisatie niet voldoende was geregeld, kan dit grote invloed hebben op bijvoorbeeld de aansprakelijkheid en een eventuele schadevergoeding. Ook kan de werkgever een boete krijgen.
Waaruit bestaat een goede bedrijfshulpverlening?
- Laat BVH’ers minimaal 1 keer per jaar een herhalingscursus volgen
- Organiseer minimaal 1 keer per jaar een ontruimingsoefening
- Spreid BHV’ers zoveel mogelijk uit over de verschillende afdelingen
- Stel werknemers aan die het meest aanwezig zijn
- Verplicht werknemers niet om BHV’er te worden, vrijwillige betrokkenheid van de werknemer is meestal effectiever
BHV verplicht tijdens de corona
In de Arbowet staat dat er, ten alle tijden, minimaal één BHV’er aanwezig moet zijn. Hierop is tijdens de coronacrisis geen uitzondering gemaakt. Dus ook wanneer de bezetting op de werkvloer, moet er altijd minimaal één BHV’er aanwezig zijn. Dit omdat, zolang er mensen aanwezig zijn, er altijd een kans bestaat op een ongeval.
Lees hier hoe je BHV het best kan regelen tijdens de coronacrisis.
Wat moet je regelen voor de BHV?
De basis van een goed geregelde BHV is het aanstellen van BHV’ers en deze een goede BHV cursus te laten volgen. Hiernaast moet je (samen met de BHV’ers) ook zorgen voor de juiste BHV-middelen en -materialen. Denk hierbij aan een eerste-hulpkoffer, een hesje en communicatiemiddelen.
Wat kan Uw Bedrijfshulpverlening voor mijn BHV betekenen?
Uw Bedrijfshulpverlening specialiseert zicht in het geven van BHV cursussen. Wekelijks geven wij verschillende BHV cursussen zowel incompany als bij ons op locatie in Moordrecht. Onze cursushouders zijn bevoegd door het NIBHV. Hiermee waarborgen wij de kwaliteit van de cursussen.
Vragen over BHV verplichting en wet- en regelgeving
Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen Neem contact met ons op en we helpen je graag verder. 088 – 77 88 388 of info@uwbedrijfshulpverlening.nl.