Een van de verantwoordelijkheden, die je hebt als werkgever/organisatie, is het inrichten van de BHV organisatie. Ook vaak de bedrijfsnoodorganisatie genoemd. Een goed ingerichte BHV organisatie is afgestemd op de risico’s in jouw organisatie. Iedereen zijn of haar taken rondom bedrijfshulpverlening staan schriftelijk vastgelegd. Wat een BHV organisatie is en de verschillende rollen binnen deze organisatie lichten wij hieronder verder toe.
Wat is een BHV organisatie
Een goed en adequaat ingerichte BHV organisatie, die afgestemd is op de aanwezig veiligheidsrisico’s van de organisatie, is van groot belang bij een organisatie. Bij het inrichten van deze organisatie kijk je naar de RI&E. Hierin staan alle aanwezige risico’s binnen jouw bedrijf schriftelijk vastgelegd. Aan de hand van deze risico’s maak je een overzicht met alle taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden, die daarbij komen kijken. Bij het inrichten van de BHV organisatie koppel je deze taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden aan de BHV rollen die er binnen jouw bedrijf zijn. Deze rollen staan hieronder nog eens uitgelegd.
BHV rollen in de BHV organisatie
Bij een bedrijf met veel risico’s en/of veel werknemers zijn er vaak meerdere BHV’ers opgeleid. Deze BHV’ers hebben vaak ieder een eigen rol in de bedrijfsnoodorganisatie. De rollen en de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden, die daarbij komen kijken, staan hieronder beschreven.
Crisis Management Team (CMT)
De BHV organisatie begint bij het CMT. Het Crisis Management Team (CMT) is het team binnen het bedrijf dat de bedrijfscontinuiteit waarborgt en ondersteuning biedt wanneer zich een calamiteit voordoet. Hoe dit team is ingericht en de vertegenwoordigers, is per organisatie zeer verschillend. Vaak zijn hierin in ieder geval de directie en de hoofd BHV vertegenwoordigt.
Hoofd BHV

De belangrijkste taak van een hoofd BHV is het inrichten en borgen van het veiligheidsbeleid van een organisatie. Je hebt als hoofd BHV rol dus een iets minder leidende rol en werkt vooral beleidsmatig. Het doel van een hoofd BHV ben je verantwoordelijk voor de organisatie van de BHV.
Teamleider BHV
De ploegleider BHV is als het ware de captain van het BHV-team. Wanneer zich een calamiteit voordoet stuurt hij iedereen aan met als doel de schade te beperken. Hierbij wordt het veiligheidsplan gevolgd, daarom is het essentieel dat de BHV ploegleider dit plan kent.
Vaak is de ploegleider BHV al jaren BHV’er en heeft dus veel ervaring op het gebied van brand, ontruiming en eerste hulpverlenen.
Wat is het verschil tussen hoofd BHV en teamleider BHV
BHV’er
Vaak ben je als BHV’er als een van de eerste aanwezig bij een bedrijfsongeval of een brand. Jij als BHV’er hebt een BHV cursus gevolgd en bent in staat om adequaat te handelen bij een ongeval en/of brand. Naast het bestrijden van een brand of het verlenen van eerste hulp, ben jij ook verantwoordelijk voor het zo snel mogelijk in veiligheid brengen van de aanwezigen en daarbij de gevolgen, van de calamiteit, zoveel mogelijk te beperken. Lees hier hoeveel BHV’ers je moet opleiden.